JU Gimnazija Zivinice

Skolske novosti

view:  full / summary

Biblioteka bogatija za 161 knjigu

Posted by Sanel Mumic on April 14, 2014 at 11:40 AM Comments comments (0)

Biblioteka nase skole bogatija je za 161 knjigu, tacnije 13 naslova od prvog do cetvrtog razreda. Naime, Vijece roditelja i ucenika  pokrenuli su vrlo znacajnu akciju nabavke potrebnih lektirnih naslova. U ovoj akciiji ucestvovala su privrednici nase opcine, ucenici i profesori.

Veliku zahvalnost za novcana sredstva idu osiguranju "Zovko", pekari "Ukus", firmama "Elektoremont", "Limmont", knjigovodstvenom birou "Nisic" i Cafematicu.

Na ovaj nacin omoguceno je da nasi ucenici mogu imati na raspolaganju sve lektirne naslove cime je olaksan  rad kako ucenicima tako i profesorima.

Gimnazija: Odrzano Kantonalno takmicenje iz matematike

Posted by Sanel Mumic on April 14, 2014 at 12:55 AM Comments comments (0)

U organizaciji Pedagoškog zavoda TK i udruženja matematičara TK održano je Kantonalno takmičenje iz matematike u Gimnaziji Živinice. Učestvovalo je preko 200 učenika od prvog do četvrtog razreda iz 28 srednjih škola s područja Tuzlanskog kantona. Nakon trosatnog testiranja po pet prvoplasiranih učenika svih razreda plasirali su se na Federalno takmičenje.

Od prvih razreda srednjh škola najbolji su bili Azur Đonlagić, Jasmin Vićentijević, Harun Pirić, Emina Brkić i Edis Mašić.

Slijedeći učenici drugih razreda ostvarili su plasman na daljne takmičenje Hajrudin Jupić, Naria Đedović, Edina Hodžić, Almedin Selimović i Emir Muratović.

Najbolji učenici trećih razreda su Ajla Nurkanović, Muhamed Dedić, Mahira Tankić, Belma Omerbegović i Ajdin Nakičević.

Najbolje znanje iz matematike četvrtih razreda pokazali su Samir Halilčević, Džemo Mustajbašić, Semir Omerović, Elmedin Jašić i Amer Muratagić.

 

Kantonalno takmicenje ucenika srednjih skola Tuzlanskog kantona iz matematike odrzano u Gimnaziji Zivinice

Posted by Ilija Lučić, prof. on April 12, 2014 at 5:10 PM Comments comments (0)

Kantonalno takmicenje ucenika srednjih skola Tuzlanskog kantona iz matematike odrzano u Gimnaziji Zivinice.

Rang lista takmicenja moze se preuzeti na stranici Gimnazije Zivinice, link Gimnazijalac

Projekt Gradjanin: Ucenici Gimnazije se plasirala na Kantonalno takmicenje

Posted by Sanel Mumic on April 9, 2014 at 4:40 AM Comments comments (0)

Mješovita sednja škola Živinice bila je domaćin općinskog takmičenja iz Projekta Građanin, na kojem je učestvovalo 9 osnovnih i 2 srednje škole. Učenici su obradili društvenu problematiku lokalne zajednice i na taj način, uz alternativne mjere, plan akcije i prijedloge nudili su rješenja problema. 

U konkurenciji srednjih škola Gimnazija Živinice osvojila je prvo mjesto i plasmana na kantonalno takmičenje. Naši učenici ove godine odabrali su temu „Zagađenje vode i životne sredine.“

Članovi sekcije temeljito su odradili temu i sproveli nekoliko akcija u ublažavanju ovog problema, kao i izučavali postojeće mjere javne politike. Uložili su veliki trud u izradu portfolija i prikupljanja dokumentacije.

Ekipa Gimnazije Živinice predstavljat će općinu Živinice na kantonalnom takmičenju koje će se održati 25. i 26. marta u Behram-begovoj medresi u Tuzli.


Skolsko takmicenje Projekat Gradjanin: Pbjednik II3 odjeljenje

Posted by Sanel Mumic on April 2, 2014 at 3:55 AM Comments comments (0)

U našoj školi održano je školsko takmičenje iz demokratije - „Projekat Građanin”. Učestvovalie su učenici drugih razreda. Svako od odjeljenja predstavilo se sa drugačijim problemom. Teme su bile sljedeće:

Odjeljenje II 1 – Problem pasa lutalica

Odjeljenje II 2 – Posadi drvo,spasi život

Odjeljenje II 3 – Zagađenje vode i životne sredine

Projekti su realizovani u četiri koraka:problem,alternativne mjere,mi predlažemo i plan akcije.

Komisiju za izbor najboljeg projekta, koji će našu školu predstavljati na općinskom takmičenju, sačinjavali su:

Edin Husović,koordinator Mreže mladih CIVITAS-a Živinice – predsjednik komisije, Suada Trumić,profesor historije i Mirjana Mišić-Krešić, pedagog-psiholog.

 

Za najbolji projekat Komisija je odabrala projekat II 3 odjeljenje – Zagađenje vode i životne sredine koji će našu školu predstavljati na Općinkom takmičenju.

Naida Nuhanovic

 

Svjetski Dan voda: UÄ?enici odrzali prezentaciju o znacaju vode

Posted by Sanel Mumic on March 24, 2014 at 5:30 PM Comments comments (0)

Povodom 22. marta, svjetskog Dana voda, u prostorijama JU Gimnazije Živinice, dana 24. marta 2014. godine održana je prezentacija učenika 3 g4 odjeljenja Maide Husejnović, Nejre Mahmutbegović, Senada Klopića i Hazima Halilovića. Prezentacija je održana u odjeljenjima drugih i trećih razreda, pri čemu su navedeni učenici govorili o temama vezanim za vodu, prvenstveno o energiji vode, što je i moto ovogodišnjeg Svjetskog dana voda. Također su izrađene i brošure koje su podjeljene učenicima.

 

Japanska agencija JICA: Donirala pet ra?unara

Posted by Sanel Mumic on February 27, 2014 at 2:05 AM Comments comments (0)

avna ustanova Gimnazija Živinice postiže sve zapaženeije rezultate u radu, a prolaznost učenika na polugodištu tekuće školske godine veoma je dobra. Od ukupno 474 učenika pozitivne ocjene imalo je 89,7 odsto, dok je negativan uspojeh imalo svega 49 učenika.Direktor Gimnazije Tihomir Vasić zadovoljan je postignutim, ali može i bolje:

“Značajno je istaći da u strukturi učenika koji prolaze većinom su vrlo dobri i odlični, tako da ih je ukupno 371. Učenika sa dobrim uspjehom na polugođu bilo je 56, dok dovoljnih uopšte nemamo. Tokom drugog polugodišta nastojaćemo da ti rezultati budu još bolji, posebno da smanjimo broj učenika sa negativnim ocjenama, kako bi poboljšali opšti uspjeh Gimnazije. Nastava se redovno unapređuje savremenim metodama rada, a tome će doprinijeti i najnovija donacija kompjutera našoj odgojno-obrazovnoj ustanovi”.

Gimnazija je ovih dana dobila značajnu donaciju i poboljšala opremljenost škole neophodnim nastavnim sredstvima. Naime, Japanska agencija za međunarodnu saradnju JICA donirala je Gimnaziji 5 kompjutera, o čemu pedagogica Gimnazije Mirjana Krešić kaže:

“Ovo je drugi puta da smo dobili donaciju od pomenute Agencije. Prošle godine smo dobili projektor, laptop, digitalnui kameru i tri printera. Time Agencija JICA uspješno realizuje projekt “Modernizacija Nastavnog plana i programa informatike u BiH”. Projekat je počeo sa realizacijom u Lukavcu /faza I/, a potom se proširio na dodatnih pet škola u Tuzlanskom kantonu /faza II/, među kojima je i Gimnazija Živinice. Minostarstvo je dalo saglasnost za redovnu upotrebu Nastavnog plana i programa i pratećih udžebenika, a uz to još dobijemo i vrijede donacije kompjutera i druge informatičke opreme”.

Donacija Agencije za međunarodnu saradnju JICA od velikog je značaja za nastavu u Gimnaziji Živinice. O tome profesor informatike Ilija Lučić kaže:

“Za nas je donacija od velikog značaja, jer kompjuterska oprema zastarjeva, tako da ima učenika koji kod kuće imaju bolje kompjutere nego mi u školi. Kabinet informatike vremenom zastarjeva, a novca nemamo da bi pratili najnovija dostignuća, pa je utoliko značajnija donacija Japana. Najnovija donacija nam je dodatni kvalitet, tako da smo u mogućnosti da sada škola ima bolju opremu nego naši učenici kod kuće, što tako i treba da bude. Znatno je poboljšana mogućnost korištenja novih aplikacija koje do sada nismo imali”.

Ono što je posebno važno jeste da svaki učenik dobije na korištenje odgovarajući udžbenik informatike, urađen prema Nastavnom planu i programu i, kako kaže prof. Lučić, gradivo je povezano sa životnim primjerima, što im daje posebni kvalitet.

Posjetili smo i čas informatike u I-2 razredu Gimnazije, kod profesora Semira Bojića, koji je takođe zadovoljan što je došlo do poboljašanja uslova za rad na času:

“Informatika je popularna među mladima, jer je to dio svakodnevnice, tako da smo zadovoljni što je došlo do poboljšanja u izvođenju nastave. Kompjuteri brzo zastarjevaju i potrebna su stalna ulaganja, pa nam je donacija novih kompjkutera utoliko značajnija.

Akcija "Jedan slatkis, jedno dijete"

Posted by Sanel Mumic on January 29, 2014 at 5:35 AM Comments comments (0)

Vijece ucenika nase skole pokrenulo je akciju "Jedan slatkis, jedno dijete" povodom Dana djecije radosti. Ucenici su prikupili odredjenu kolicinu slatkisa, te napravili  25 poklon paketica . Paketice su urucili ucenicima Zavoda za djecu ometenu u tjelesnom i psihickom razvoju Tuzla.

Kolektiv Gimnazije: Profesora Amira Adrovi?a ispratili u penziju

Posted by Sanel Mumic on January 29, 2014 at 5:25 AM Comments comments (0)

Nakon navršenih 40 godina rada u prosvjeti, profesor matematike Amir Adrović zaključno s prošlom godinom otišao je u zasluženu mmirovinnu. Uposlenici živiničke „Gimnazije“ upriličili su ispraćaj u penziju donedavnom kolegi koji je postigao velike rezultate, a čiji su učenici osvajali najviše nagrade i na svjetskim takmičenjima.

Iz Berana (Crna Gora), profesor Amir je došao u Živinice davne 1982. godine. Svoje znanje je prenio na brojne generacije.

- Bilo mi je zadovoljstvo i čast raditi u ovom kolektivu, među ovako dobrim kolegama i učenicima i sarađivati sa njihovim roditeljima. Želio sam svakom učeniku približiti matematiku. Prije svega da znaju da odnos profesor-đak nije protivnički, već saradnički. Svakako da mi je žao što napuštam katedru, svoje učenike i kolege. Ali, u isto vrijeme lijepo je tako nešto i doživjeti. Sve prolazi pa i to, te je red da mlađi preuzmu katedru-kazao je Adrović.

Tokom svog rada u Mješovitoj srednjoj školi, gdje je jedan mandat bio i direktor, te posljednjih godina kao matematičar u Gimnaziji, stvarao je dobre matematičare pa i šampione, koji sada svoja znanja dokazuju u razvijenim zemljama Zapada.

- Ponosan sam što sam bio profesor tako uspješnim, nekada, učenicima, a sada vrsnim stručnjacima svog posla, koji žive i stvaraju širom svijeta. Imao sam niz odličnih učenika koji su našu školu predstavljali na kantonalnim, federalnim i državnim takmičenjima, te Olimpijadi u Tokiju i Balkanijadi-ističe proesor Adrović.

Direktor Gimnazije Živinice Tihomir Vasić, profesoru Adroviću uručio je skormne poklone, fotograiju likovnog umjetnika i profesora Osmana Šarića za dugo sjećanje i zahvalio se na predanom i uspješnom radu proteklih godina. Profesorica Olivera Kulić, ispred Sindikalne organizacije, također je uručila poklon.Ispraćaj

 

Gimnazija: Dvije u?ionice opremljene novim namje?tajem

Posted by Sanel Mumic on January 29, 2014 at 5:15 AM Comments comments (0)

Pred sutrašnji početak nastave u drugom polugodištu danas je svečanim presjecanjem vrpce upriličeno stavljanje u funkciju dvije učionice u Javoj ustanovi Gimnazija Živinice. Time su se stvorili povoljniji uslovi za odgojno-obrazovni rad ove javne ustanove.

Vrpcu na vratima novih učionica presjekli su općinski načelnik Hasan Muratović i diretkor Gimnazije Tihomir Vasić.

“Ovo je dokaz kako se na principu sufinansiranja može mnogo učiniti. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, zajedno sa sredstvima općine Živinice finasirali smo rekonstrukciju školskog prostora u Gimnaziji, koja je izdvojena iz satsva MSŠ Živinice i sada djeluje kao samostalna javna ustanova. Takođe smo i u Mješovitoj srednjoj školi omogučćili da otvori nova zanimanja u skladu sa potrebama tržišta rada. Ovo danas je značajan dan za naše školstvo, jer svaki kvadratni metar prostora u ovim teškim vremenima mnogo znači”, rekao je načelnik općine živinice Hasan Muratović.

Rekonstrukcija školskog prostora obavljena je septembra mjeseca, ali nedostajalo je sredstava za školslki namještaj, pa je sufinasiranjem riješen i taj problem, o čemu je direktor Gimnazije Tihomir Vasić rekao:

“Rekonstruisali smo prostor zbornice i kancelarije direktora, tako što smo dobili dvije učionice i kabinete, dok je kancelarija direktora izmještena na drugu lokaciju. Rekonstrukciju prostora i nabaavku namještaja zajednički su pomogli resorno Ministarstvo i općina Živinice, tako što je Ministarstvo izdvojilo 12 hiljada KM, a općina Živinice 4 hiljade KM. Zato se u ime naših zaposlenika i učenika zahvaljujem na pomoći oko proširenja učioničkog prostora u Gimnaziji”.

Školaski namještaj je kvalitetno uradila firma Konjuh, čiji radnici još jednom dokazuju kako bi ovom preduzeću trebalo pomoći da intentzivnije krene u proizvodnju namještaja.


Rss_feed

Podjeli na facebook

Share on Facebook

JU Gimnazija Živinice