JU Gimnazija Zivinice

Skolske novosti

view:  full / summary

Odrzana prezentacija iz obasti diskriminacije, tolerancije i aktivizma

Posted by Sanel Mumic on February 25, 2015 at 9:45 AM Comments comments (0)

Dana 19.2.2015. godine, u prostorijama naše Škole, Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini održala je prezentaciju čiji je cilj bio podizanje stepena znanja iz oblasti diskriminacije, tolerancije i aktivizma.

Prezentaciji su prisustvovali učenici III2 i III3 razreda. Ovaj projekat je pod pokroviteljstvom Ambasade Velike Britanije i Američke Ambasade u Beogradu i uključuje posjete srednjim školama u regionu. Govorilo se o ljudsim pravima, o povezivanju mladih ljudi iz regiona u cilju otvorenijeg dijaloga i saradnje. Sa nama su podijelili svoja iskustva.


Prezentacija je bila uspješna, prije svega kao dio projekta uključivanja mladih u događaje vezane za zaštitu ljudskih prava i promjena u našem društvu.

Nagradni izlet na Vlasic za ucenike dva odjeljenja

Posted by Sanel Mumic on February 24, 2015 at 1:05 AM Comments comments (0)

Kao najbolji razredi u školskoj 2013/14 godini, II1 i III2 su nagrađeni izletom na planinu Vlašić. Dana 20.02. 2015 god. učenici su organizovano krenuli na put u jutarnjim satima (07.20) ispred zgrade Gimnazije.

Ukupno je putovalo 38 učenika sa četiri profesora. Prilikom prolaska kroz Travnik napravljena je kratka pauza u trajanju od 1 sat koju su učenici iskoristili za obilazak izletišta „Plave vode“. Na odredište (Vlašić) smo stigli oko 12.00 sati i smjestili se u planirane objekte. Do kasnih večernjih sati učenici su imali slobodne aktivnosti. Naredni dan, u 14.00 sati smo krenuli prema Živinicama gdje smo stigli bez problema oko 18.00 sati.


Tokom čitavog puta i boravka nisu zabilježene nikakve incidentne situacije a izlet je doveo do poboljšanja zajedništva grupe i upoznavanja prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine.U realizaciji izleta su učestvovali sljedeći profesori HamzagićMuljka, Hadžić-Ćosić Sabina, Beridan Jusuf i Rahmanović Hasan.

 

Multidisciplinarni pristup nastavi

Posted by Sanel Mumic on February 21, 2015 at 3:10 AM Comments comments (0)

Živinička gimnazija ovih dana je implementirala multidisciplnarni pristup u nastavi biologije i geografije. Održan je ogledno -ugledni čas na temu "Upravljanje i zaštita atmobiosfera" sa učenicima, četvrtih razreda izborne nastave iz nastavnih predmeta biologija i geografija, gdje je koordinacijom profesora biologije Seada Noćajevića i profesora geografije Jusufa Beridana multidisciplinari i interdisciplinarni pristup obrađena važnu nastavnu temu iz ekologije.


U temi su obrađeni kroz grupni oblik rada,na kreativni način pojam atmosfere, sastav ,vertikalnu strukturu atmosfere,izvore aerozagađenja,efekti aerozagađenja kao i mejre zaštite atmosfere od daljnjeg zagađenja.Čuli su se izuzetni prijedlozi kada je u pitanju mjere zaštite na lokalnom nivou

· hitna toplifikacija urbanog i ruralnih dijelova naše općine;

· više poštovati norme u saobraćaju;

· postavljanje mjernih istrumenata za praćenje kvaliteta zraka u gradu (na izvorima zagađenja)

· više zelenih površina, zabraniti nekontrolisanu sječu šuma u našim krajevima, znajući da su šume pluća naše planete, pa i našeg grada,


· Implementirati LEAP iz 2005 za općinu Živinice. Primijenjene su savremene metode kooperativnog učenja (metoda grozd u nastavi,metoda izrade mapa uma), dijalog, rad na ilustraciji, demonstracije i upotreba multimedijalnih sredstava, gdje su učenici na času u opuštanoj "atmosferi" učili i naučili o zraku sa profesorima biologije i geografije.


Čas su pratili direktor, pedagog, profesori učenika Živiničke gimnazije, kao i gosti koji su pohvalili ovakav pristup u nastavi. Dogovoreno je da se i u narednom periodu održavaju ovakvi i slični časovi, koji idu u korist učenika, jer to gimnazijalci zaslužuju.

Dr. Sead Noćajević, prof.


Gimnaziji donirano 5 racunara i LCD televizor

Posted by Sanel Mumic on February 9, 2015 at 8:55 AM Comments comments (0)

Naša škola dobila je vrijednu donaciju. Radi se o pet računara i jednom LCD televizoru. 

Računari su postavljeni u učionice koje će profesori moći koristiti. Na taj način će biti olakšana nastava. 


Direktor škole profesor Tihomir Vasić zahvalio se živiničkom privredniku koji je donirao vrijedne računare.

 

Gimnazija: Ekoloskom edukacijom do zdrave okoline

Posted by Sanel Mumic on February 9, 2015 at 8:50 AM Comments comments (0)

Ekološke teme su redovna praksa u JU Gimnaziji Živinice, pa je tako u petak, 6.februara, održana ekološka prezentacija na temu “Zeleni vrtovi Tuzlanskog kantona”, u organizaciji Eko života iz Tuzle.

Na prezentaciji posebno je ukazano na ekološki pristup u razdvajanju ambalažnog otpada, gdje je učesnicima istaknut značaj razdvajanja ambalažnog otpada.Na ovakav način utiče na očuvanju okoliša i prirodnih resursa, štednji energije, smanjivanja otpada na deponijama, kao i ušteda novca.


Iznesena je ideja da se u okolini škole postavie kontajneri za razdvajanje otpada (to bi uradila ekofirma Ekosirovina iz Tuzle), gdje bi i učenici Gimnazije doprinjeli očuvanju životne sredine. Ovakvih ekoloških predavanja neophodno je i u narednom periodu./Eko sekcija/


 

Odrzano predavanje na temu "Kampanja javnog zagovaranja"

Posted by Sanel Mumic on December 9, 2014 at 6:40 PM Comments comments (0)

Dana 05.12.2014 god. od strane udruženja „Centar za socijalne inovacije“ održana su dva javna predavanja na temu „Sigurnost i zaštita djece na internetu“.

Predavanja su održana u periodu od 12.30 do 14.00 sati tj. dva školska časa u odjeljenjima II1 i II2 . Predavači su bili Afredita Arnautović i Mirsad Hasanović.Kroz kratak film prisutni učenici su upoznati sa pojavom zloupotrebe ličnih podataka.


Cilj održane radionice je bio upoznati učenike o dobrim i lošim stranama interneta i mogućnostima sigurnijeg korišćenja interneta.Predavanje je privuklo veliku pažnju, učesnici su bili aktivni i jako zadovoljni izloženim sadržajem.


U skoli odrzano predavanje na temu "Vodjenje kucnog budzeta"

Posted by Sanel Mumic on December 5, 2014 at 2:10 AM Comments comments (0)

Dana 21.11.2014 god. od strane udruženja za odgovorno upravljanje ličnim finansijama „U Plusu“ održana su dva javna predavanja na temu „Vođenje kućnog budžeta, štednja i kako ostvariti svoja prava“. Predavanja su održana u periodu od 12.30 do 14.15 sati tj. dva školska časa u odjeljenju II1.


Predavači su bili Hata Begić i Elma Mujagić. Prisutni učenici su informisani i podučeni principima štedljivog ponašanja i odgovornog trošenja novca. Predavanje je privuklo veliku pažnju, učesnici su bili aktivni i jako zadovoljni izloženim sadržajem.


Svjetski dan porbe protiv AIDS-a

Posted by Sanel Mumic on December 2, 2014 at 4:20 AM Comments comments (0)

U ponedjeljak, 1.decembra  2014. godine, povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, predstavnici Crvenog kriza opcine Zivinice odrzali su eduaktivno predavanje za ucenike Gimnazije Zivinice.

Predavanju su prisustvovali ucenici IV razreda naše škole. Naši đaci upoznati su o uzrocima nastanka AIDS-a. 


Svecnosti povodom Dana drzavnosti BiH

Posted by Sanel Mumic on November 26, 2014 at 3:30 AM Comments comments (0)

Povodom 25.novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovcine učenici Gimnazije i Mješovite srednje škole Živinice organizovali su svečanost.

Održana je prigodna priredba u holu MSŠ uz intoniranje državne hiumne. Učest vovale su članovi sekcija obje škole, prisutnima je pročitan i tekst povodom rođendana jedine nam domovine.

“BiH je ponosna na svoj doprinos u pobjedi nad fašizmom. Oni koji to pokušavaju dovesti u pitanje imaju odsustvo historijske odgovornosti. Bosanskohercegovački antifašisti su se izborili za današnje međunarodno priznate granice BiH na zasjedanjima ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a”.


Povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Gimnazija Živinice upućuje najiskrenije čestitke  zaposlenicima, učenicima i svim građanima Bosne i Hercegovine.


Zivinicki gimnazijalci obiljezili ??? Medjunarodni dan srednjoskolaca

Posted by Sanel Mumic on November 18, 2014 at 5:40 PM Comments comments (0)

Naravno, kao i za svaki međunarodni dan, i ovaj ima svoj povod, a to je sjećanje na praške srednjoškolce, ali i studente koji su zbog mirnog protesta bez ikakvog suđenja i dokazivanja krivnje, strijeljani.

Tog 17. novembra 1939. godine održali su miran protest kako bi pokazali neslaganje s nacističkom okupacijom svoje zemlje. Ovaj dan je povezan s Deklaracijom o pravima srednjoškolaca.


Živinički gimnazijalci su na izuzetno kreativan način istakli značaj tog datuma. Vijeće učenika u koordinaciji sa menadžmentom i profesorima Gimnazije, organizovalo je različite radionice, gdje je došlo do izražaja stvaralaštvo koje je plod mašte, želje i učenja.


Sama ideja je bila da se ne rade klasične kreacije, nego kreacije koje se ne mogu vidjeti svaki dan sa zanimljivim detaljima i idejama. Zato su se učesnici kreativnih radionica pobrinuli i uradili lijepih unikatnih predmeta koji se do tada nisu vidjeli.

Kada nešto lijepo i korisno uradiš i pokloniš svome drugu, ostavlja te bez daha, to se danas dešavalo među živiničkim gimnazijalcima, poklanjali su različite unikatne rukotvorine. Posebno je oduševljenje bilo uz zabavu koju su organizovali učenici gimnazije za sve učesnike pomenute manifestacije.Rss_feed

Podjeli na facebook

Share on Facebook

JU Gimnazija Živinice