JU Gimnazija Živinice

Click here to edit subtitle

Skolske novosti

Obiljezen Dan maternjeg jezika uz promociju knjige

Posted by Sanel Mumic on February 21, 2016 at 12:55 AM

U Plavoj sali BKS Živinice održana promocija knjige poznatog BH pisca Džemaludina Latića “Careve oči Srebrena česma”, a u povodu Dana maternjeg jezika. Veoma uspješni organiozatori promocije knjige bili su javne ustanove Gimnazija i MSŠ Živinice, čiji su učenici recitovali pjesme autora, dok je takođe bio uspio i nastup hora Gimnazije.

Careve oči je Džemaludina Latića namijenio najmlađoj čitalačkoj publici, mada su pjesme namijenjene svima nama. Ma gdje bio, pjesnikova bit je u zavičaju, tamo gdje raste orah koji je djed posadio kad se pjesnik rodio, tamo gdje njegovu kuću čuva jasen, kuću spremnu da ugosti i pruži toplinu i namjerniku, tamo gdje će nas kaćun naučiti šta je privid a šta istrajavanje, jer, što češće iskazujemo ljubav prema bliskima, drugima, smrt ostaje duže u strašnim snovima, tamo gdje pitkost vode koja prolazi, određuje kamen koji ostaje…

Recenzenti kazuju da Džemaludin Latić sa tri zavičajna vrela, sa tri hajrivode udiše dah koji pokreće šest struna njegove poezije za mlade: prva struna je Bog, druga i treća struna su život i smrt, četvrta i peta su bol i radost, šesta je ljubav. Tu u živoj prirodi, razliježu se cvrkuti, kliktaji, žubori, romori, posebna muzika šuma i livada…


U vremenu karikiranja bosanskog jezika i jezika naših predaka pjesnik Latić čuva našu jezičku baštinu i dokazuje koliko je ona živa, savremena, nezamjenjiva.

O večerašnjoj promociji i svojim djelima autor Džemaludin Latić kaže:

“Priznajem da sam oduševljen večerašnjom veoma dobro posjećenom promocijom, kao i načinom na koji su to organizovale profesorice Alma Šahbegović i Samra Ramić. Učenici su pokazali da su pravi recitatori, koji su moje pjesme predsatvili onako kako sam ja to napisao i zamislio. Moje pjesme su metodički obrađene uz recenziju poznatih profesora književnosti, među kojima dr. Alije Pirića, tako da su našle mjesto u školskoj lektiri”.


zivinice.ba

Categories: None